perjantai 13. joulukuuta 2013

Tuliruusujen ohje

Viime vuonna joulun alla postasin ohjeen miten tehdään tyhjistä tuikkukipoista köristeköynnöstä. Linkki tässä.

Nyt jälleen vähän vinkkiä kierrätysaskarteluun, ja joulun aikaan sopii tämäkin.


Tuliruusujen tekoon tarvitset: tyhjiä kananmunakennoja, kynttilänjämiä, huonokuntoisen tai muuten joutilaan kattilan ja joutilaat pihdit (esim. vanhat grillipihdit).


Aloita munakennojen repiminen (saksia ei kannata käyttää, koska silloin jälki on liian sileää) niin, että irrotat kannen, ja teet yhtämittaista soiroa kenno-osan reunoista. 


Irrottele tämän jälkeen "kuppi" osat toisistaan ja revi korkeat "jämät" pois. Revi tässä vaiheessa vielä kennon kansiosa niin, että teet siitäkin n. pari senttiä leveätä, yhtämittaista soiroa niin paljon kuin saat. Loppuosat voit pilkkoa pieniksi, muutaman sentin paloiksi (näiden palojen koolla ei niin isoa merkitystä ole, huomaat niiden sopivan koon kyllä ruusuja tehdessäsi...)


Kieputa n. 20-25cm:n mittainen pätkä soiroa rullalle. Rulla ei saa olla ihan tiivis, mutta kuitenkin sen verran tiivis, että pysyy "kupissa".


Kun olet laittanut rullan "kuppiin", tiivistä lopputulos ylijäämäpaloilla. Tässä vaiheessa ruususta pitää tulla niin tiivis että se pysyy hyvin kasassa ylösalaisin käännettäessä.


Näitä ruusukkeita voi ja kannattaa tehdä valmiiksi sitä mukaa, kun kennoja vapautuu. Itse "dippaan" niitä vasta kun vähintään 50-100kpl on valmiina, koska kaikkein isoin homma on dippauksen jälkeinen siivoaminen, enkä viitsi muutaman ruusun vuoksi nähdä sitä vaivaa.


Laita kattila vajaa puolilleen vettä, ja lämmitä se, mutta ei lähellekään kiehuvaksi. Kun vesi alkaa lämmetä, lisää veteen kynttilänpalat. Niitä saa olla reilusti. Sulaa steariinia pitää veden pinnalla olla vähintään n. 1,5-2cm:n kerros, muuten ruusut jäävät vetisiksi, räiskyvät poltettaessa, ja voivat jopa homehtua säilytyksessä.


Steariinia sulattaessa pidän yleensä levyn kakkosella, ja kun steariini on sulanut, vaihtelen niin, että välillä levy on kokonaan kiinni, välillä käytän hetken ykkösellä. Pidä koko ajan lähettyvillä kattilaan sopiva kansi, jonka saat helposti ja nopeasti päälle, jos steariini jostakin syystä syttyy palamaan.


Kun steariini on sulanut, voit aloittaa "dippaamisen". Ota pihdeillä ruusukkeesta tulkeva ote, niin että ruusuke on ylösalaisin. Kasta reippaasti ruusuke steariiniin ja nosta se heti pois. Itse tykkään jättää pohjan "kuivaksi", mutta toki voit kastaa ruusun myös uppeluksiin. 


Valuta hetki ylimääräiset steariinit kattilan päällä, ja nosta ruusut kuivumaan.


Kun olet saanut eka kierroksen päätökseen, tee samalla tavalla toinen kierros, kahteen kertaa dipattuna tuliruusut toimii tosi hyvin. Seuraa koko ajan, että steariinia on tarpeeksi. Todennäköisesti joudut sitä välillä lisäilemään. Tällöin voit hetkeksi suurentaa levyä kakkoselle.... Veden pinnalle jäävä loppu steariini jäähdytetään ja voit sen seuraavalla kerralla käyttää uudelleen. Älä missään nimessä kaada sulaa steariinia viemäriin!!!(Tämänhän kaikki toki tietää ja muistaa :o)


Ja tadaa maailman parhaat sytykkeet on valmiita. Mukavia vaikka viemisinä....2 kommenttia:

  1. Onpa kivan käytännöllinen ja kauniskin lahjaidea! Nyt melkein harmittaa että kotona on muutama kotkottaja ja kennot menevät niiden kavereiden tuotoksille, mutta ehkä tässä täytyy kyllä silti alkaa väijyä hieman revenneitä kennoja ja aloittaa ruusukkeiden tehtailu sen hitaudesta huolimatta (: Ehtiipä ainakin kerääntyä vielä lisää kynttilänjämiäkin sillä välin.

    VastaaPoista
  2. Suurkiitos tästä ohjeesta! Olen kerännyt materiaalit tätä varten, mutta en ole tiennyt, että kuinka kannattaa valmistaa tai steariini sulattaa. Nyt ryhdyn vielä ennen joulua joku päivä hommiin :)

    VastaaPoista

Mukava kun jätät viestin käynnistäsi!