tiistai 18. joulukuuta 2012

Koristeköynnös tuikkukuorista

Nyt se lupaamani askarteluidea metallisista tuikkukuorista. Tämän ohjeen minulle neuvoi viime vuonna työkaverini; kiitos hänelle!

Tarvitset tyhjiä metallisia tuikkukippoja, ohuehkoa rautalankaa, ja pihdit sen katkaisuun, vanhan pyöreäkärkisen veitsen (tai jonkin muun apuvälineen, jos et halua rikkoa kynsiäsi) metallisen desilitramitan, sekä teräväkärkisen esim. ruuvin.Ensimmäiseksi kipoista pitää poistaa varovasti tuo metalli"nappi" pohjasta. Itse napsautan sen irti vanhalla pyöreäkärkisellä veitsellä.


Pieni määrä steariinia kipon laidoilla ei haittaa, mutta jos sitä on enemmän, niin että pohja vielä kunnolla peittyy, se pitää murtaa pois varovasti, ettei riko kippoa.


Tee esim. terävällä ruuvinkärjellä reijät kipon alareunaan, vastakkaisille puolille. Varo sormia!Katkaise ohuehkosta rautalangasta vajaa kaksinkertainen pätkä siihen nähden, kuinka pitkän haluat valmiin köynnöksen olevan. Jos teet lehdyköitä tiuhempaan, pitää katkaista pitempi pätkä, jos teet harvempaan, riittää lyhyempi. 

Vedä rautalanka läpi molemmista reijistä.


Pujota rautalangan pää takaisin reijästä, ja taivuta se niin että ei sujahda takaisin, tee mutka siis kipon sisälle.


Taivuta varovasti käsin tuikun reunat toisisaan vasten, rautalangan suuntaisesti. Varo sormia!


Paina jollakin tasaisella (metallisen desilitramitan pohja toimii tässä hyvin) kippo littanaksi ensin toisesta päästä...
Sitten toisesta päästä, ja lopuksi vielä keskeltä. Tämä on jostain kumman syystä sellainen työvaihe, että mitä enemmän yrität tehdä siistiä jälkeä, sitä varmemmin menee rumasti ryttyyn. Eli siis kannattaa vain kerralla raakasti painaa lyttyyn, sen kummempia yrittämättä.


Ensimmäinen "lehti" valmiina!


Ja nurjalta puolelta.


Pujota seuraava kippo samoin, haluamallesi etäisyydelle edellisestä. Nyt vedä kiposta rautalankaa ulos


ja tee siitä lenkki kieputtamalla. ( nyt on sormet vaarassa ihan oikeesti, tuikun reunat osaa viiltää kipeesti, ei kannata kokeilla)


Paina lenkki kipon pohjalle, ja litistä kuten edellä.


Viimeiseen kippoon kannattaa jättää rautalanka kokonaan kipon pohjalle lenkille, saat siistin pään.


Ja siinä se köynnös sitten on!


Näiden käytöllehän vain mielikuvitus on rajana. Itse ajattelin laittaa joulukuuseen, mutta siihen asti koristavat ikkunaa "verhona"


Tosi nätti mielestäni siinäkin. Viime kesän oli yksi köynnös parvekkeella linnunpelättinä, ja minusta toimi kyllä hyvin, kun tuuli heilutteli, eikä ollut edes ruma.

Myös kransseihin näillä saa kivasti ilmettä.


Nyt vielä sohvannurkkaan vihonviimeisen lahjaneuleen kimppuun!
8 kommenttia:

 1. Tää on hyvä. Varmasti täytyy kokeilla. :)

  VastaaPoista
 2. Tuollainen on itselläni tekosessa :) Kuusi tulee ulos terassille ja tämä koriste ei kärsi pienistä säänvaihteluista :)

  VastaaPoista
 3. Menenpä kaivamaan hangesta sinne hautautuneet tuikkukupit! olen nähnyt tuollaisen joskus aikaisemmin jossakin, mutta unohtanut koko jutun. Siinä oli lehdyköihin vielä painettu ehkä veitsenreunalla kuin lehtiruoteja. Mutta ei näytä vaativan niitä.

  VastaaPoista
 4. Hei, noita mäkin olen tehnyt viime jouluna,mutta purkkin taisi jäädä heheh...ajattelin et ompelisin käsin paksulla ompelungalla yhteen. kranssiin taisin niitä laittaa tänä jouluna!! Ystäväni sanoi laittaneensa noita ulos johonkin pensaaseen. Ihanasti kuulema kimaltelevat!

  VastaaPoista
 5. Nämä on kauniita! Tein joskus kesällä mökillä linnunpelättimiksi tähtinauhaa tuikkukipoista ja virittelin sitä marjapensaisiin. Sinulla on paljon kaikkea kivaa täällä blogissasi.

  VastaaPoista
 6. Hei tämäkin on hauska! On jäänyt huomaamatta :)

  VastaaPoista
 7. Kiitos paljon vinkistä. Tulen tekemään :) Aurinkoisia talvipäiviä toivotetaan Koillismaalta!

  VastaaPoista

Mukava kun jätät viestin käynnistäsi!