maanantai 12. marraskuuta 2012

Maidoton mansikkatäytekakku

Huh, huh! Kolme viikkoa on juhlittu ja leivottu ja juhlittu ja leivottu jne... Siinä siis syy blogihiljaisuuteen! Nyt postauksessa sattuneesta syystä välillä herkkuja.


Tässä ohje ihanaan täytekakkuun, joka on täysin maidoton. Ohjeen olen kehitellyt kokeilujen kautta. 
Kakku on reilun kokoinen, kolme kerroksinen.

Pohja:

5 kananmunaa 
saman verran sokeria
saman verran vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
vajaa 2 tl leivinjauhetta

Riko kananmunat isoon lasiin tai kuppiin (joita löytyy useampia samalaisia) mittaa toiseen lasiin yhtä paljon sokeria ja kolmanteen yhtä paljon vehnäjauhoja.

Vatkaa sokeri, vaniljasokeri ja kananmunat vaaleaksi vaahdoksi. (mitä kauemmin viitsit vatkata, sen kuohkeampi kakusta tulee). Sekoita keskenään vehnäjauhot ja siivilöity leivinjauhe, ja sekoita varovasti nostellen kananmuna-sokerivaahtoon. 

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkupohjavuokaan. Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa n. 30-40 min.

Leikkaa pohja jäähtyneenä kolmeen kerrokseen.

Täyte:

2 prk Sunnuntai kuohkea vispi (=4dl)
1 prk Oatly vaniljakastike (2,5dl)
n. 2dl (sokeroimatonta) mansikkasosetta tai mansikoita paloiteltuna
sokeria
1 prk piltti tms. vauvasosetta, esim. mangoa
kostutukseen esim limpparia

Vaahdota kuohkea vispi kylmänä valkoiseksi vaahdoksi. (Tämä on aluksi TODELLA paksua, mutta notkistuu vispatessa) Vispaa myös vaniljakastike. Valuta masikkasoseesta (jos pakaste) ylimääräinen neste pois.
Sekoita keskenään n. 1/3 kuohkea vispi vaahdosta, reilu puolet vispatusta vaniljakastikkeesta ja mansikkasose. Lisää tarvittaessa maun mukaan sokeria. Varo ettei täytteestä kuitenkaan tule niin löysää, että valuu kakun välistä pois.

Kostuta pohjaviipaleet esim. limpparilla tai mehulla (punaista ei kannata käyttää, jos ei halua että pohja värjääntyy.) laita kumpaankin väliin täytteeksi puolikas purkki vauvasosetta ja puolet mansikkatäytteestä. 

Pinnalle:

1prk  esim. kuningatar vauvasosetta
jäisiä mansikoita, vadelmia tms.
loppu vispivaahto
1 dl hyytelösokeria
2 dl vettä

Laita kakun pinnalle purkillinen tummaa piltti vauvasosetta esim. kuningatar. Lado sen päälle kokonaiset jäiset mansikat, vadelmat, tai molempia. 

Pursota reunat lopulla vispillä. Yritä tehdä pursotuksista mahdollisimman tiivis, tavallaan reunukset, ettei hyytelösokerikuorrute pääse valumaan. 

Tee hyytelösokerikuorrute: Kiehauta 2 dl vettä, lisää sitten hyvin sekoittaen hyytelösokeri, ja anna kiehahtaa uudelleen. Sekoittele kuumaa lientä vielä hetki. Anna liemen jäähtyä hieman, muutaman minuutin, välillä sekoitellen. Lusikoi liemi varovasti mansikoiden päälle, se jähmettyy heti.

On hyvää!

Lopun vaniljavaahdon voit käyttää muuhun :o) 


4 kommenttia:

  1. Maukkaan ja ihanan näköinen kakku, tekeis mieli tulla syömään.Pojalle synttäri Onnittelut !

    -Sarkka-

    VastaaPoista
  2. Täytyykin pitää mielessä tuo vispi, siinähän ei ole kai yhtään laktoosia. Herkullisen näköinen kakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tuo Sunnuntai vispi sopii sekä laktoosittomaan että maidottomaan ruokavalioon, on täysin kasviperäinen tuote. Ja mun mielestä on helpompi pursoteltava ja "pysyvämpi" vaahto kuin tavallisesta kermasta.

      Poista

Mukava kun jätät viestin käynnistäsi!