Innostuinpas kokeilemaan joulukarkkien valmistusta itse.... ja hurahdin täysin. Viikonloppuna kokeilin tällaisia:
Valkosuklaa-karpalofudge on aivan sairaan hyvää!
Nämä tein ihan suoraan oheisesta linkistä löytyvän ohjeen mukaan. Vähän oli hakusessa kerma-sokeri-voi seoksen keittely, että kauanko pitää keittää. Kävin sitten kurkkimassa muita vastaavia ohjeita, joissa oli mainittu yhdessä että n. 15min, toisessa että kunnes kylmään veteen pudotettu tippa pysyy kasassa... No, keittelin varmaan reilun 20 min. Ihan ei tippatesti vielä toiminut, mutta seos muuttui hieman tummemmaksi, ja alkoi tuoksua selkeästi toffeekarkilta, niin päätin että se riittäköön.
Näistä tuli kyllä niin ihanan suussasulavia, että takuulla teen toisenkin satsin. Onneksi syömistä hieman hillitsee se, että on itse nähnyt kerman, voin ja sokerin määrän, mikä näihin upposi. Ei mitään kevyttä herkkua, mutta AH NIIN HYVÄÄ!!!
Toisena kokeilin Marmeladin valmistusta.
Tämä oli ihan uusi tuttavuus, en tiennytkään että marmeladia voi tehdä itse. Sovelsin linkistä löytyvää ohjetta reilusti:
5 dl nestettä (laitoin puolet appelsiinituoremehua ja puolet vettä)
500g sokeria
15g agarjauhetta (apteekista)
1,5dl soseutettua aprikoosia
Ensin liottelin kuivattuja aprikooseja pari tuntia kylmässä vedessä. Sitten keittelin niitä sen verran että pehmenivät. Sauvasekoittimella hienoksi ja vettä sekaan sen verran että tulee n. pilttisoseen vahvuista. Ehkä helpompaa olisikin käyttää suoraan vaikka pilttisosetta.... Tuosta aprikoosisoseesta tuli kuitenkin niin hyvää, että kun sitä jäi, olen laittanut loppuja maustamattoman jugurtin sekaan.
Nestettä, sokeria ja agar-jauhetta keittelin ohjeessa mainitun, reilun 5 min. Nesteeksi olisi voinut laittaa pelkkää tuoremehua (omenakin vois olla tosi hyvä), koska valmiissa marmeladeissa on aivan aavistuksen "vetinen" maku. Se kuitenkin saattaa miellyttää niitä, joiden mielestä marmeladit on öklömakeita...
Jäähdyttelin keitosta ehkä 15min. ja samalla kuorin pinnalle muodostunutta vaahtoa pois. Viinihappoa en laittanut kun sitä ei ollut, enkä kyllä tiedä mitä se tekisi....
Sitten vain kaikki sekaisin tasaiseksi, ja leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, joka on leivinpeltiä pienempi. Ulkona nollakelissä pidin marmeladilevyä reilun tunnin verran, ja sitten leikkelemään. Annoin kuivua yön yli leivinpaperin päällä, ja aamulla kääntelin toisin päin. Illalla sitten sokerit pintaan ja avot HYVÄÄ ON tämäkin : )
Herkullista Joulun odotusta sinulle <3