lauantai 11. tammikuuta 2014

Rastapipo-ohje

Rastapipo taas pitkästä aikaa. Tätä neuloessani otin kuvia, ja nyt yritän kertoa ohjeet noin suurpiirteittäin. Ihan rautalangasta en jaksa ruveta ohjetta vääntämään, mutta jos olet edes jonkin verran neulonut, ja tiedät perusasiat, pärjäät kyllä näillä ohjeilla!


Tämän pipon tein kotikulta sukkalangasta, koska siinä on villaa mukana, mutta ei niin kutita, kuin esim. 7-veikka tai nalle. Paksuudeltaan on jotain noiden kahden väliltä...


Sovella itse käyttämällesi langalle sopiva silmukkamäärä. Tästä tulee nätimpi, jos ei tee ihan ohuesta langasta, tai sitten ohuesta, mutta kaksinkertaisena. Tähän pipoon laitoin silmukoita 112.

Neulo ensin haluamasi määrä resoria 2 oik. 2 nurin, minä tein reilun 3cm. Jos haluat piposta kuvan mukaisesti kirjavan, eli rastoja kahdella värillä, tee koko loppupipon matkan 3krs:n raitoja.

Rastat voi aloittaa heti resorin jälkeen. Raidoitetussa mallissa teen niitä 3krs:n välein, aina raidan keskimmäisellä kerroksella, ja kolmen silmukan välein, eli ekalla rastakerroksella 2 oik, 1n, rasta, 2 oik, 1n, rasta...... ja sitten seuraavan kerran rastakerroksella, joka tulee toisella värillä; 1oik, rasta, 2n, 1oik, rasta, 2n....... Eli rastojen paikka vaihtelee.

Kuvat kertovat enemmän, kuin tuhat sanaa, mutta rasta tehdään siis näin:


Sekä oikeaan, että nurjaan silmukkaan, rasta tehdään samoin. Neulo, kuten neuloisit normaalisti oikean silmukan.


Mutta vedä lankaa silmukan läpi sormellasi, n. 3kertaisen mitan siihen nähden, miten pitkän rastan tahdot. (n. 10cm pitkä lenkki, tulee rastasta 3-4cm. pitkä...)


Kieputa lenkki kierteelle.


Pujota sormeen jäänyt lenkki vasemmalle puikolle, pidä samalla sormella kierrettä auki, ettei sykkyröidy hallitsemattomasti.


Nyt irrota sormet, ja oikaise rasta.


Neulo sitten oikein yhteen juuri puikolle siirtämäsi lenkki ja alkuperäinen silmukka, johon rastan teit.


Helppoa, jatka samoin kerros loppuun. Voit itse tehdä rastoja haluamasi välimatkoin. 

Kun pipon korkeus on. n. 18cm, aloita kavennukset. Itse kavensin tasavälein 11 kertaa kerroksella, eli ensimmäisellä kavennuskerroksella  joka 9. ja 10. s yhteen, ja seuraavalla kavennuskerroksella joka 8. ja 9. s. yhteen jne. (koska silmukoita on 112, ei mee ihan tasan, mutta tuo ei näy missään, ja häviää sekaan) Kavennukset joka toisella kerroksella.

Kavennuksen edetessä rastoja jatketaan entiseen malliin, ihan loppuun asti, mutta niiden paikkaa pitää aina soveltaa silmukkamäärän mukaan, joskus tiheämmin ja joskus harvemmin, niin että lopputuloksena rastat asettuvat mahdollisimman tasaisesti, katso tehdessäsi mikä näyttää hyvälle. Lopussa lanka kannattaa vetää ehkä n. 8-10 viimeisen silmukan läpi. Päättele.

Lippaa varten aloitusreunasta poimitaan n. 12 s oikein neuloen. käännä työ, ja neulo s:t nurin, niin että loppuun päästyäsi poimit 2 s nurin neuloen lisää resorin reunasta. Käännä työ. Nosta 1.s. neulomatta, ja neulo 1o, langankierto, 12o. nyt poimi taas oikein neuloen resorin reunasta 2s. lisää. Käännä työ. Nosta 1. s. neulomatta, neulo 1n, langankierto, neulotaan nurin, edellisen kerroksen langankiertoon saakka, ja neulotaan langankierto kiertäen nurin, ja loput nurin, ja taas 2 s lisää.....jne. 

Joka kerroksen lopussa siis aina poimitaan neuloen tuo 2 s. lisää. Myös langankiertolisäykset joka kerroksen loppupuolella, ja aina seuraavalla kerroksella langankierto neulotaan kiertäen, ettei tule reikää. Huomioi että lisäykset kulkee samassa linjassa, eli lisäysten välissä on aina tuo aloituksen 12s. (ks. kuva) Olipas tuo vaikeeta selittää..... pöh.


Kun lipassa on yhteensä 42s (ja olet tarkistanut, että keskimmäisen 12s:n molemmin puolin lippa levenee tasaisesti), neulotaan 1krs. niin, että lipan oikealle puolelle tulee nurja raita.


Sitten aloitetaan lipan kavennukset. Jokaisen kerroksen (sekä nurjan että oikean) alussa ja lopussa neulotaan 2s. yhteen. 

Tämän lisäksi oikean puolen kerroksilla tehdään kavennuksia samalla kohtaa, kuin on levennettykin (ks. kuva). Ensimmäinen kavennuksista tehdään neuloen 2s (reunimmainen alkuperäisestä 12s:sta, ja sitä edeltävä) oikein yhteen. Toinen kavennuksista taas neulotaan viimeinen alkuperäisestä 12s:sta, ja sitä seuraava s ylivetokavennuksella yhteen.

Näitä kavennuksia tehdään kunnes jäljellä on 12 s. Päätellään silmukat. Kun taitat lipan nurjan raidan kohdalta kaksinkerroin, pitäisi lipan ylä, ja alapuolen olla suunnilleen saman kokoiset ja mittaiset.


Lopuksi lipan avoin reuna ommellaan kauniisti kiinni aloitusreunaan, ja lisäksi olen itse vielä ommellut ylä ja alapuolen toisiinsa kiinni kavennus/levennys"raitaa" pitkin, niin on vähän tukevampi ja pitää kuosinsa.

Tuo lippa oli kyllä ihan mahdottoman vaikea selittää, helpompi olis varmaan ollut kun olis tehnyt neuloessa ihan tarkan ohjeen.....
Osaava neuloja ei varmaan tarvii tuota sepustusta sotkemaan, sen kun katsoo kuvia :o), niin itse tekisin.... 

Ja hei, kysyä saa!!!!

Siispä olkaa hyvä, ja anteeksi!